Elikadura eta subiranotasuna / Alimentación y soberanía

Eskola-jantokietako elikadurari buruzko jardunaldia, maiatzaren 21ean, 19:00etan, Laudioko Kultur Etxeko Arraño aretoan. Nerbioigoiena Tokiko Elikadura Batzordeak antolatu du.

Nerbioi Goieneko udal guztietako ordezkari politikoek, udalerrietako teknikariek, kontsumitzaileek eta ekoizleek, eta esku hartzen duten beste agente batzuek osatzen dute Tokiko Elikadura Batzordea. Batzordearen helburua da eskualdeko elikadura-autonomia areagotzea, eskualdean elikadura-zikloak ixtea ahalbidetzeko, eskualdeko ekoizpen-aukerei balioa emateko, enplegu-esparru berriak identifikatzea eta sortzea ahalbidetzeko, eta eskualdeko erakundeen ad intra eta inter kooperazioa areagotzeko. Bada, batzorde horrek eskola-jantokietako elikadurari buruzko jardunaldi baterako deia egin du: datorren ostegunean izango da, maiatzaren 21ean, 19:00etan, Laudioko Kultur Etxeko Arraño aretoan.

Catering bidez kudeatutako zerbitzuen parean, eskola-jantokietako autogestio-ereduaren alde lanean dihardugu hainbat urtez, menuak tokiko produktuekin, hein handi batean produktu ekologikoekin, egin daitezen. Horrekin, gure seme-alabek elikadura osasuntsua eta orekatua izatea lortu gura dugu, eta, era berean, tokiko ekoizleen eta merkatarien ekonomia sustatzea eta inguruan lana sortzea.

Euskadin eta beste herrialde batzuetan martxan jarritako esperientziek erakusten dutenez, tokiko elikagaietan oinarritutako eskola-menuak ez dira garestiagoak enpresa handiek kudeatutako catering-zerbitzuak baino. Ildo horretatik, lortu da Eusko Jaurlaritzak irailetik aurrera proiektu pilotu bat abiatzea tokiko produktu ekologikoekin egindako menuak eskaintzen dituzten eskola-jantokiekin. Proiektua, besteak beste, Urduñako Eskola Publikoan probatuko da. Hori dela eta gonbidatu ditugu Iñaki Lazarobaster parlamentaria, eskola publikoetako jantokietan proiektua sustatu duena, eta Marijo Imaz, Urduñako Udalaren Ekoizpen zerbitzuko teknikaria, egitasmo ezberdinak garatu dituen zerbitzua, besteak beste Urduñako udal sukaldea.. Proiektuaren nondik norakoak azalduko dizkigute, bai eta proiektuak zer onura dituen eta eskola-jantokietako elikadura hobetzeko zer pauso eman behar diren ere.

Jardunaldia jende ororentzat antolatu da, baina, batez ere, eskualdeko ikastetxeentzat eta gurasoen elkarteentzat. Helburua da tokiko ekonomiaren pizgarri diren tokiko produktu ekologikoetan oinarritutako menu osasuntsuak eta orekatuak eskaintzen dituzten eskola-jantokiak sustatzea.

Jornada sobre La alimentación en los comedores escolares el 21 de mayo a las 19:00 horas en la sala Arraño de la Kultur Etxea de Laudio organizada por el Consejo Alimentario Local Nerbioigoiena.

El Consejo Alimentario Local formado por representantes políticos de todos los Ayuntamientos del Alto Nervión, técnicos, consumidores y productores de los municipios y otros agentes implicados, con el objeto de aumentar la autonomía alimentaría comarcal, posibilitando el cierre de ciclos alimentarios comarcales, poniendo en valor las potencialidades productivas comarcales, posibilitando la identificación y creación de nuevos nichos de empleo y aumentando la cooperación “ad intra” e inter institucional de la comarca, convoca a una jornada sobre la alimentación en los comedores escolares el próximo jueves 21 de mayo a las 19:00 horas en la sala Arraño de la Kultur Etxea de Laudio.

Frente a los servicios gestionados por catering, se lleva años trabajando por un modelo de autogestión de los comedores escolares donde los menús se elaboren en base a productos locales y en gran medida ecológicos, con ello se quiere conseguir una alimentación sana y equilibrada para nuestros hijos, al mismo tiempo que se fomenta la economía local de productores y comerciantes, generando empleo en el entorno.

Las experiencias que están en marcha tanto en Euskadi como en otros países demuestran que los menús escolares basados en alimentos locales no resultan más caros que los servicios de catering gestionados por grandes empresas y se ha logrado que desde Gobierno Vasco se implante, a partir de septiembre, un proyecto piloto de comedores escolares con menús elaborados con productos locales y ecológicos que se pondrá a prueba en la Escuela Pública de Orduña, entre otras, por lo que hemos invitado a Iñaki Lazarobaster Parlamentario impulsor del proyecto piloto en los comedores escolares de las escuelas públicas y a Marijo Imaz, Técnica del servicio Ekoizpen del Ayuntamiento de Orduña, servicio que ha desarrollado diferentes proyectos entre los que se encuentra la cocina municipal de Orduña, para que nos cuenten en que va a consistir el proyecto, sus beneficios y que pasos hay que dar para lograr mejorar la alimentación de nuestros comedores escolares.

La jornada está dirigida al público en general y a los Centros Escolares y Asociaciones de Madres y Padres de toda la comarca en particular, con el objetivo de impulsar la implantación de comedores escolares con menús en base a productos locales y ecológicos, sanos, equilibrados y que fomenten la economía local.

Un comentario en “Elikadura eta subiranotasuna / Alimentación y soberanía

Eman zure iritzia / Deja un comentario